Zee van ruimte
Meriujntje krijgt op volwassen leeftijd te horen dat ze autisme heeft nadat ze op een randje van een burn-out zweeft. Ze heeft een eigen ontwerpbureau en is imago-adviseur, wil een goede moeder zijn, een goede partner, wil een gezellig gezin vormen en van betekenis zijn voor de samenleving, en oh ja, ze wil haar vriendschappen onderhouden.
Bundeling
Zee van ruimte, leven met autisme is een bundeling verhalen over het persoonlijk leven van Merijntje.
In het eerste hoofdstuk komt Merijntje in gesprek met Richard. En door toeval (of niet) komt het gesprek op de diagnose autisme van Merijntje. Richard is niet de eerste die verrast is door het feit dat Merijntje autisme heeft.
‘Dit gesprek heb ik niet voor niets’, bedenkt Merijntje zich. En ze vertelt Richard dat ze een boek wil schrijven over dit onderwerp, zodat ze kan vertellen hoe verschillend autisme eruit kan zien.
Merijntje wil stereotype denken doorbreken en laten zien dat we in de eerste plaats mens zijn. Los van elke diagnose dan ook.
Daar sluit ik me helemaal bij aan en ik heb het boek van Merijntje dan ook met veel plezier gelezen. Ze neemt je mee in haar leven. Verteld over haar jeugd, haar angst om een depressie te krijgen, haar opleiding(en) en haar bedrijf.
Beeldend
En ze neemt je mee winkelen. Superleuk Merijntje schrijft beeldend en je ziet de kleuren van de kleding die ze kiest meteen voor je. Bijvoorbeeld haar beschrijving van de kobaltblauwe mantel die ze draagt tijdens een wandeling.
De titel: Zee van ruimte
In het hoofdstuk waar ze haar diagnose krijgt en vind je ook de titelverklaring terug. En even later schrijft ze er nog eens over. ‘Een zee van ruimte’ vind ik een zeer mooi gekozen titel, maar ik ga er verder niets over vertellen. Het is veel leuker als je die ontdekking zelf gaat doen.
Merijntjes reactie op de diagnose is herkenbaar voor velen, vermoed ik. Ze reageert met ‘Wauw. Is dat het. Autisme. Alles waardoor ik me altijd zo anders heb gevoeld, heeft een naam!’ Merijntje is ontroerd en ontzettend blij met de diagnose. Er valt iets zwaars van haar schouders.
De uitleg van de psycholoog
Daniëlle, de psycholoog, legt uit dat autisme een spectrum is en ze legt het uit aan de hand van breed een palet. Met aan de ene kant de ene uiterste en aan de andere kant een andere uiterste.
En de kant waar de persoon de meeste last heeft van z’n autisme, benoemt ze als ‘klassiek autisme’. Een benaming uit de DSM IV. En de psycholoog noemt de figuur Rainman.
En dan denk ik ‘nee hè!’ Waarom toch altijd zo’n stereotiepe figuur erbij halen.
Waarom komen psychologen met dit voorbeeld? Rainman is een verzonnen figuur met eigenschappen die sterk uitvergroot zijn. Mijn zoon kreeg ook de diagnose klassiek autisme en hij lijkt voor geen meter op Rainman.
Dit is geen verwijt aan Merijntje, absoluut niet. Ik ga ervan uit dat zij slechts weergeeft wat haar psycholoog haar vertelde.
Maar zullen we afspreken dat we Rainman nooit meer vergelijken met echte mensen met autisme?
Label
Merijntje beschrijft ook hoe ze denkt over het woord ‘label’. Zo negeert ze het woord label in haar eigen taalgebruik. Ze zegt daarover: Ik ben niet gelabeld als een koe met gele nummerborden in haar oren of gekooid in een hokje’. Waarom het krijgen van de diagnose toch zo belangrijk voor haar is, lees je door haar boek heen.
Het boek zelf
Ik heb het boek ervaren als een kleurrijke blik in de reis die Merijntje heeft gemaakt. Het boek geeft helder weer wat autisme in je dagelijks leven kan betekenen. En ik verwacht dat veel vrouwen met autisme zich zullen herkennen in het verhaal van Merijntje. Het boek is gedrukt op milieuvriendelijk en sociaal verantwoord papier uit landbouwafval. Het papier is dan ook niet spierwit maar bruinig en met een wat grove korrel.
Quote achter in het boek
Deze schattige quote wil ik ook hier nog even vermelden
‘Mam, als het boek af is, bewaar je er dan eentje voor mij?’
‘ja, lieverd. Dat zal ik doen’
‘Fijn. Als ik ooit hulp nodig heb, kan jouw boek mij helpen’.
Het boek is uitgekomen in 2023 en is te bestellen via de grote blauwe bol en via deze pagina op de website van uitgeverij Hermans.
Let op: Er is in 2024 nog een boek uitgekomen met de titel Een zee van ruimte maar dat gaat heel ergens anders over. Meer weten over Merijntje Betzema? Check dan haar website Merijntje aan de Rijn
En wil je weten over welke boeken ik nog meer een review heb geschreven? Check dan de pagina
Boeken over autisme