Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

Het is 7 minuten na middernacht. De hond lag midden op het gazon voor het huis van mevrouw Shears. Zijn ogen waren dicht.

Zo begint het boek Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht. Christopher ontdekt de dode hond van zijn buurvrouw. De hond is vermoord met een spitvork. Christopher vraagt zich af wie de hond heeft vermoord en waarom. Christopher is een jongen met autisme en woont alleen met zijn vader. Hij neemt je mee met zijn gedachten en zo kom je precies te weten wat autisme voor Christopher betekent. En natuurlijk wie de hond vermoord heeft en waarom.

Speciale talenten en een fascinatie

Christopher is getalenteerd op het gebied wat wiskunde, natuurkunde en weet allerlei zaken heel logisch te beredeneren. Mensen vindt hij verwarrend. Allereerst omdat hij vindt dat mensen veel praten zonder woorden te gebruiken. Mimiek en geluiden die mensen maken zoals ‘ppffffff’ of zuchten en ‘honderd andere dingen die te ingewikkeld zijn om in een paar seconden door te hebben’. De tweede reden is dat mensen vaak beeldspraak oftewel metaforen gebruiken als ze praten. Terwijl een metafoor op zich ook al een metafoor is. Hij vindt metaforen weer een leugen want mensen die zich een hoedje schrikken, krijgen helemaal geen hoedje. Een voorbeeld van één van de grappige en o zo herkenbare stukjes uit het boek.

Christopher is gek op detectives. Hij is erg gefascineerd door Sherlock Holmes. Holmes is voor hem een voorbeeld. En als een ware detective gaat Christopher op zoek naar de moordenaar van de hond. Hij verlegd daarbij zijn eigen grenzen en komt zo achter een ander geheim. Wat dat geheim is, moet je zelf maar gaan ontdekken.

Een Super Goede Dag of niet

Christopher heeft een systeem om te bepalen of het een Super Goede Dag (ja, mét hoofdletters) een Goede, een Slechte of een Zwarte Dag gaat worden. Op Super Goede Dagen gaat er iets bijzonders gebeuren en op Zwarte dagen verbergt Christopher zich, eet en drinkt hij niets en voorkomt zo dat de dag nog slechter wordt. Welke dag het wordt, wordt bepaald door de kleur auto’s die hij tegenkomt onderweg naar school. Na 2 Zwarte Dagen sluit hij de volgende dag zijn ogen als hij in de bus zit. Want na 2 Zwarte Dagen mag dat. Logisch. Als het een Super Goede Dag is, durft Christopher meer dan anders.

En dat komt goed van pas, want Christopher gaat zijn grenzen verkennen én hij gaat zijn grenzen verleggen. Hij gaat op avontuur, want hij wil achterhalen wie de hond van zijn buurvrouw heeft vermoord. Hij ontdekt meer dan hij van tevoren had kunnen vermoeden.

Over de schrijver

Mark Haddon (1962) is een Engelse schrijver van romans, jeugdboeken en scenario’s. En hij is beeldend kunstenaar en illustrator. Haddon studeerde Engels aan de universiteit van Oxford. Hij werd in de eerste instantie vooral bekend als kinderboekenschrijver. De roman The Curious Incident of the Dog in the Night-time was zowel voor uitgevers en ook voor de lezers moeilijk in een genre of leeftijdsgroep onder te brengen. Als je op internet gaat zoeken naar het boek, zul je dan ook diverse covers tegenkomen. Uitgevers probeerden zo om duidelijk te maken of het boek voor volwassen of voor young adults was. Het boek wordt uiteindelijk door jong en oud gelezen.

Praat boek

Op scholen wordt het boek ook klassikaal gelezen, zo ook op de school van mijn zoon. Zij lazen het bij het vak Engels. Destijds was hij 13 à 14 jaar en ik vraag me af of het boek dan een geschikte keuze is. Als je niet goed weet wat autisme inhoud, kan het boek ook vreemd overkomen. Zeker op jongeren van 13 jaar.

Wat mij betreft leent het boek zich heel goed om het gesprek aan te gaan tussen ouders en jongeren. Wat herken je bij jezelf en wat niet? En wat heb jij nodig? Iedereen is anders, er is geen mens hetzelfde. Dat geldt ook voor mensen met autisme. Heb je één mens met autisme ontmoet, dan heb je één mens met autisme ontmoet. Het zegt lang niet alles over andere mensen met autisme. Niet iedereen met autisme heeft een speciale interesse zoals Christopher. En niet iedereen met autisme blinkt uit in natuur-, en wiskunde. Prikkelgevoeligheid komt bij meerdere mensen met autisme voor. En één heeft er meer last van dan de ander. Hoe prikkelgevoelig Christopher is én hoe hij hiermee omgaat, lees je in het boek.

Als je Het wonderbaarlijke voorval van de hond in de nacht wil kopen kan dat via Bol.com. Ook in het Engels, mocht je het boek liever in de oorspronkelijke versie lezen.

Via Boeken over autisme vind je meer reviews die ik geschreven heb. Allemaal boeken die autisme als thema hebben. De lijst groeit gestaag. Heb je een boekentip voor mij? Zet die dan in een reactie hieronder. Mijn voorkeur gaat uit naar romans maar af en toe een boek van een ervaringsdeskundige is ook prima. De volgende review gaat over het boek: Bram kan het zelf. Een kinderboek van Colette de Bruin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *