Geschreven door joyceheijnsdijk
De survivalgids voor autistische studenten begint als goed met een voorwoord voor autistische lezers en een voorwoord voor niet autistische lezers. Het heeft meteen mijn aandacht. Voor beide doelgroepen heeft ze een eigen boodschap aan het eind van het voorwoord.
Voor de autistische student deze:
Vergeet alsjeblieft niet: je hebt er recht op om een prettige, succesvolle studietijd te hebben.
En voor de niet-autistische lezer:
(en dan spreekt ze hen aan met U maar waarom dat is?)
Ik hoop dat u beseft welke impliciete verwachtingen en regels we opleggen aan autistische studenten en welk onnodig leed zij te verwerken krijgen. Met de juiste steun en uitleg maken we het autistische studenten veel gemakkelijker hun ambities en doelen waar te maken.
Voor mij als niet-autist, die dagelijks te maken heeft met mensen met autisme en met studies, benoemd Siljee in het voorwoord al meteen een groot herkenbaar punt.
Namelijk dit:
Autistische studenten hebben één ding gemeen. De manager, beleidsmakers, docenten en auteurs die jouw studie hebben ingericht, hebben dat duidelijk niet gedaan met autistische studenten voor ogen.
Zo die zit! Want het is helemaal waar.
Kinge Siljee (1978) is studie- en scriptiebegeleider. En naar eigen zeggen hebben honderden autistische studenten zich bij haar gemeld. Dan kun je zeggen dat je ervaring hebt!
Kinge Siljee richtte eind 2011 Studiemeesters op, met als doel studeren op HBO en universiteit leuker te maken. Ze heeft meerdere boeken geschreven zoals Je scriptie de baas (2019) en Studie ontwijkend gedrag (2017)
Structuur in het boek
Het boek heeft een overzichtelijk karakter met in het begin van ieder hoofdstuk een blok met informatie waar het hoofdstuk over gaat. Het boek behandelt 4 onderwerpen oftewel secties zoals Siljee ze noemt:
In het boek zitten ook een treffende illustraties. Zoals deze:
De survivalgids voor autistische studenten heeft als subtitel: Overleef je studietijd en geniet van de reis. Deze subtitel geeft natuurlijk een stuk van de inhoud weer. Je overleeft je studietijd met alle praktische tips die Siljee geeft bijvoorbeeld over plannen, budgetteren en opdrachten maken. Genieten van de reis gaat vast ook lukken door haar tips rondom zorg en zelfzorg, op jezelf wonen en vrije tijd en vrienden maken. Met andere woorden, het boek staat boordevol praktische tips en goede raad.
Om helemaal eerlijk te zijn; ik heb het boek niet van A tot Z gelezen. En dat hoeft ook niet om helder te krijgen dat het boek helpend kan zijn bij het studeren, op kamers gaan of je studie plannen. De inhoudsopgave is overzichtelijk en concreet dus je zoekt snel iets op wanneer je ergens iets meer over te weten wil komen.
Ik zou eraan toe willen voegen dat het boek ook heel praktisch kan zijn als je géén autisme hebt maar wel meer wil leren over jouw autistische medestudent. En natuurlijk profiteer je dan zelf ook van de handige tips uit het boek. Zoals de tips over het bestuderen van een geschreven tekst. Dat lijkt eenvoudig en met de tips van Siljee is het dat ook echt.
Wat mij betreft zouden alle jongeren met autisme die gaan studeren, dit boek van hun ouders cadeau mogen krijgen. Allebei het boek lezen, doorspreken en elkaar vragen stellen bij een kop thee of een goed glas wijn en wedden dat je elkaar nog beter gaat begrijpen? Het boek is via Bol.com te koop.
Als studiekeuze coach lees ik veel over het thema autisme. Er wordt veel over geschreven en over een aantal boeken heb ik een review geschreven. Daar zitten ook een aantal kinderboeken bij. Alles bij elkaar al een aardige lijst boeken. De reviews lees je hier
Heb je vragen over studiekeuze? Ik help je graag verder. Vul het contact formulier in en ik mail je terug.
Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek om samen de mogelijkheden te bespreken.